Zajímavosti
Olivy jsou plody olivovníku a vyrábí se z nich velmi kvalitní olivový olej, stejně tak se olivy jedí samotné a využívají se v různých pokrmech. Výborných vlastností oliv a olivového oleje využívali již staří Řekové a řecké olivy jsou právem považovány za jedny z nejkvalitnějších. Nejznámější jsou zelené a tmavé olivy - jedná se o stejný druh, pouze zelené olivy jsou nezrálou formou tmavých oliv.
Olivy mají podle vědců velmi kladný vliv na lidský organismus. Díky svým detoxikačním účinkům hrají velkou roli v boji proti stárnutí, civilizačním a srdečním chorobám, pomocí olivového oleje lze pomoci v léčbě mnohých kožních onemocnění. Zlepšují trávení a chuť k jídlu. Olivy obsahují vitaminy K, A, E a D, které podporují průchodnost cév. Obsahují velké množství antioxidantů, které zabraňují činnosti nezdravých volných radikálů ve vašem těle. I když jsou olivy velmi mastné, přesto podporují proces hubnutí – černé i zelené olivy jsou velmi málo kalorické. Zároveň však dodávají tělu potřebnou energii a rychle zasytí.
Sklizeň oliv se většinou provádí na podzim (zelené) a v prosinci (tmavé). Sběr oliv se provádí jak ručně, tak shazováním ze stromů (menší poškozeni, olivy jsou spíše určené k jídlu) i mechanickou sklizní (výhradně pro výrobu olivového oleje). Plody se však musí před konzumací upravit, neboť syrové jsou hořké a trpké. Nakládají se buď do solného roztoku, nebo se prosolí a marinují v olivovém oleji. Další možností je lisování velmi žádaného olivového oleje – vypeckované plody oliv se drtí na kaši, ze které se lisováním získává šťáva. Ta je pak v odstředivce rozdělena na vodu s příměsí dalších látek a na olej.
Olivy jsou prodávány v sáčku, skle či plechovce. Obecně platí, že olivy v sáčku mají tu nejnižší kvalitu. Sáček olivy totiž nedokáže ochránit před mechanickým poškozením. Při nákupu se nám tak může běžně stát, že jsou olivy zdeformované. Jejich nálev bývá oproti jiným balením slanější. Na druhém místě jsou skleničky. Olivy by v nich neměly být zdeformovány a nálev by měl být méně agresivní. Nevýhodou však může být to, že olivy jsou vystaveny působení světla, které na něj nemá zrovna příznivý účinek. Nejvyšší kvality by měly dosahovat olivy uložené v plechovkách. Jsou sterilované, mechanicky se nepoškozují a nejsou vystaveny působení světla.
Zajímavosti o olivách a olivovém oleji:
Většina černých oliv v regálech obchodů nezískala svou barvu opravdovým dozráním na slunci. Ve skutečnosti se jedná o plody sklizené v raném stádiu zralosti, které se louhovaly za přítomnosti vzduchu, a oxidace u nich způsobila ztmavnutí barvy. Černá barva se pak zintenzivní a stabilizuje přidáním glukonátu nebo mléčnanu železnatého do nálevu. Nepravé černé olivy proto poznáte přítomností konzervantu E579 nebo E585 na obalu.