Rhodos - další informace
Kuchyně, se kterou se na Rhodu můžeme setkat, je v podstatě totožná s tou, na kterou narazíme i na ostatních řeckých ostrovech. Řekové při přípravě jídla využívají především tyto suroviny: olivový olej, rajčata, česnek, sýry ovčí a kozí, maso jehněčí, kozí a kuřecí a hlavně hodně sezónní zeleniny a různé bylinky.
Řecká kuchyně je velmi lehká a dobře stravitelná. Jídlo se na stůl servíruje spíše vlažné a všechno najednou – předkrm, hlavní chod i dezert. V okamžiku tak máte stůl plný lákavých dobrot, až budete mít dilema, čím začít. K jídlu se většinou kromě vychlazené vody pije víno nebo pivo. Jako aperitiv se podává tradiční ouzo, silný nápoj souma nebo metaxa. K odpočinku na pláži nebo u hotelového bazénu se skvěle hodí frappé – ledové, šlehané nescafé.
Na Rhodu je velmi oblíbené jehněčí a kuřecí maso, většinou pečené nebo grilované. Významnou roli hrají v řecké kuchyni i tzv. dary moře. Bohužel rybolov je v povodí ostrova Rhodos slabší, proto je třeba počítat spíše s vyššími cenami. Na druhou stranu… jet k moři a neochutnat místní mořské speciality by byl hřích. V nabídce rhodských restaurací najdeme především mořské pražmy, parmice, chobotnice a krevety. Ryze rybí restaurace se jmenuje psarotaverna. Nejznámějším bílým vínem na ostrově je víno Lindos, osvěžující víno s ovocnou příchutí. Jako aperitiv se popíjí ouzo, řecké národní pití. Ochutnat můžete také nápoj souma, což je rhodská podoba raki, které se pálí z vinného mláta. A je-li libo na závěr sladký zákusek, typickou rhodskou pochoutkou je rizogalo, studený rýžový pudink s citronem a skořicí.
Oblíbená řecká jídla a pití:
tzaziki – plnotučný jogurt s česnekem a nastrouhanou okurkou
tarama – pyré z rybích jiker
choriatiki – selský salát z okurek, rajčat, oliv a ovčího sýra
fasolada – hustá fazolová polévka
gyros – maso pečené na svisle umístěném rožni, podávaný v pita chlebu spolu s lahodnou omáčkou, hranolky a rajčaty
souvlaki – malé masové špízy
moussaka – zapečené brambory s lilkem a mletým masem
gouvesti – hovězí dušené maso s drobnými nudlemi
baklava – listové těsto s ořechy a medem
ouzo – anýzová kořalka podávaná většinou s kostkami ledu
Chcete se dobře orientovat i v řeckém jídelníčku a zajímají vás základní fráze používané při stolování a nákupech? Využijte nás slovníček.
Navštívili jste toto místo a máte nějaké doplňující informace, zajímavý postřeh nebo fotky?